En maar blijven bijdrukken: een reset dringt zich op

En maar blijven bijdrukken: een reset dringt zich op

Onze monetaire en financiële systemen hangen aan de ademhalingsmachine: schulden rijzen de pan uit en we vinden er niets anders op dan maar geld te gaan bijdrukken alsof dat geen gevolgen met zich meebrengt.

Zo heeft de FED in Amerika al een paar honderdtal miljarden nieuwe dollars in leven gebracht, maar dat is nog niets te vergelijken met wat ze op de planning hebben staan. Iedere dag voor de komende week zal er 1 biljoen dollar in de economie gepompt worden, wat een enorm gevaarlijke zet is. Daarenboven wordt er duchtig geknoeid met de rentevoeten. Als je 1 biljoen dollar per dag bijdrukt en de macht van de rentevoeten aanpast, stimuleer je onmiddellijk een situatie waar inflatie onvermijdelijk is. Door al dit geknoei met de dollar stevent ons systeem af op een enorme inflatie, maar dat hebben ze daar kennelijk nog niet door.

Waarom is geld bijdrukken slecht? Als je fiatgeld bijdrukt in grote mate, heeft dat ernstige gevolgen voor de waarde van dit geld. Als de markten verzadigd worden met eindeloze bergen dollars dan kan het vertrouwen in de dollar wel eens kelderen en een hyperinflatie opwekken. Het kaartenhuisje dat ons monetair systeem vertegenwoordigt zou vervolgens wel eens sneller kunnen omvallen dan iedereen denkt. De eerste shock voor ons systeem is er ondertussen al gekomen onder de noemer het coronavirus, de tweede zal komen eens de inflatie haar intrede doet.

Het is nog koffiedikkijken waar corona overal financiële malaise zal achterlaten maar de economische schade zal globaal te voelen zijn. De economie en het monetaire stelsel zouden het wel eens kunnen begeven, en misschien is het dan tijd om collectief op de reset button te klikken: stekkers eruit en op naar een nieuw, eerlijker en veiliger systeem. Wordt dit het tijdperk van de blockchain technologie? Only time will tell!