Wordt Bitcoin een safe haven in een coronawereld?

Wordt Bitcoin een safe haven in een coronawereld?

Naar gelang de besmettingen toenemen en het coronavirus zijn tentakels over de wereld uitzwaait zien we meer en meer beurzen in het rood gaan en de dreiging van nieuwe recessies steekt meer dan ooit de kop op.

Voor wereldleiders en de big banks komt het coronavirus mooi van pas. Globaal gezien is onze wereldeconomie er namelijk één van schulden, enorme schulden. Bovendien dreigen de gevolgen van het coronavirus een ramp te worden voor de economie wereldwijd. Het coronavirus biedt zich dus aan als het perfecte excuus om alle problemen die in onze samenleving spelen onder de mat te vegen. De mensen die aan de top van banken en overheden staan hebben nu een uitvlucht gevonden voor de nakende financiële malaise die er sowieso zou komen. Met andere woorden: de mensen die werkelijk voor financiële onrust zorgen en zich schuldig maken aan het manipuleren van ons monetair systeem kunnen rustig verder de economie destabiliseren, terwijl duchtig de vinger wordt gewezen naar corona.

Italië is hier een mooi voorbeeld van: we weten allemaal dat Italië het bijna zo slecht deed als Griekenland tijdens de vorige crisis. Nu we zoveel jaren later kijken naar de situatie in dat land is hun economie nog altijd wankel en kan het gezien worden als de eerste in rij om als een kaartenhuisje in elkaar te storten. Zou er een link bestaan tussen deze nakende economische aderlating en het grote aantal besmettingen in Italië? Het land stelt dat hun economie momenteel een hartinfarct ondervindt door het coronavirus, zo kunnen ze corona als de schuldige aanwijzen in plaats van het jarenlange wanbeleid van de Italiaanse overheid en de ECB (Europese Centrale Bank).

Een cash loze samenleving? In China hebben ze er niet beter op gevonden dan de mensen alle vormen van cashgeld te laten inleveren om het besmettingsgevaar via geld te laten terugdringen. Met andere woorden verdwijnt cash en bijgevolg ook de privacy die hierbij hoort. Alle betalingen moeten daar nu elektronisch gebeuren en zijn dus ook volledig traceerbaar: je kan dus nergens meer betalen zonder dat er geregistreerd wordt wat, wanneer en waar jij iets kocht.

Wat kan de oplossing hiervoor zijn? Hopelijk krijgen mensen over de hele wereld snel het inzicht dat er systemen bestaan waardoor je niet meer vasthangt aan de overheid en banken. Cryptocurrencies belichamen technologisch en filosofisch gezien de pure perfectie om in de toekomst te gaan handelen: nul besmettingsgevaar, een safe haven tegenover waardevermindering (inflatie), gemakkelijk te gebruiken en totaal niet te censureren of manipuleren. Cryptocurrency staat totaal los van overheden en banken, en het laat je dus toe om je eigen leven te leiden, corona of niet.