Terug naar overzicht

Wat is een bail-in?

Leestijd: 4 min.

IFC +

8/3/2022

CDO’s

Iedereen herinnert zich nog wel de grote vastgoedcrisis van 2008 in Amerika. Door de toxische producten die gebaseerd waren op de hypotheken stortte zowat de bankenwereld in. Er was geen enkele bank over de hele wereld die geen CDO’s in bezit hadden. CDO staat voor collateralized debt obligation of in het nederlands de samengestelde schuld obligatie. Hier werden dan duizenden hypotheken in een obligatie gegoten en als een triple A product verkocht. Door de grote vraag werden er leningen uitgegeven aan mensen die deze nooit zouden kunnen terug betalen. Wanneer de rentes werden opgetrokken was het hek van de dam. Wanbetalingen namen in die mate toe dat deze CDO’s waardeloos werden en alles als een kaartenhuis instortte.

Bail-in

Banken over de hele wereld wankelden en sommige zijn ook effectief omgevallen. De crisis spreidde zich uit over onze planeet en van het een kwam het andere. Zo had het tot gevolg dat er in Griekenland een echte staatsschuldencrisis ontstond. Ook een van de grote slachtoffers was Cyprus. Terwijl overal een Bail-out werd uitgevoerd om de banken recht te houden was dit voor Cyprus niet voldoende. Een bail-out betekent dat het belastinggeld wordt gebruikt om erger te voorkomen en de crisis te ondersteunen. In Cyprus schoot dat tekort dus werd er een nieuwe maatregel uitgevoerd, namelijk de bail-in. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld aandelen en obligatie worden geconfisqueerd alsook alles boven de 100.000 euro. Dit speelde zich af in 2013 met de belofte dat dit een eenmalig niets was. Je moet weten dat er enorm veel sporters en maffia van over de hele wereld daar rekeningen hadden door dat Cyprus een van de belastingparadijzen was. Enorm veel mensen hebben enorm veel geld verloren. Alhoewel er beloofd was dat dit een eenmalig iets was werd in januari 2016 een wet gestemd dat dit in de toekomst een van de mogelijkheden was bij toekomstige crisissen. Met andere woorden, je geld is niet meer veilig. Er is een staatsgarantie die 100.000€ veiligsteld maar dat bedrag kan aangepast worden naar wens dus met andere woorden is niets nog veilig op de bank. Alle redenen dus om alles om te zetten in Crypto.

China

Hetgeen zich nu afspeelt in China lijkt er angstvallig op. In april werd in de Henan afdeling van de bank of China rekeningen geblokkeerd zogezegd omdat er een update van het systeem nodig was. Maanden later werd het geld nog altijd niet vrijgegeven. De bank verspreidde de statement dat alle geld nu van de mensen gezien wordt als geinvesteerd geld. Iedereen heeft nu zogezegd aandelen in de bank en kunnen op die manier niet meer aan hun geld. Natuurlijk braken er grote protesten uit, het ging er zo hard aan toe dat de voornoemde banken beschermt worden met tanks van de overheid. Een bail-in pur sang dus.

IMF

Nu denk je dat dit een ver van mijn bed show is maar Kristalina Georgieva van het IMF waarschuwt voor een nieuwe staatsschuldencrisis. Ontwikkelingslanden hebben ongeveer 250 miljard dollar schuld en de wanbetalingen nemen toe. De oorlog in Oekraïne en de record inflatie zowel in Europa en Amerika zorgen ook voor een grimmige sfeer. De daling van de Euro is daar ook een gevolg van. Wanneer alles effectief zal ontploffen is nog moeilijk te zeggen maar het zal waarschijnlijk niet meer zolang duren. Het is meer dan tijd om je erop voor te bereiden.

Crypto

Wat je effectief kan doen om je kapitaal te beschermen is je geld beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver alsook in crypto. Deze laatste is een hele volatiele markt maar je hebt tenminste controle over je geld. Niemand die je geld kan bevriezen of confisqueren. Sta er dus toch even bij stil en neem de juiste beslissingen. Vertrouw dus niet meer op je bank maar op deze alternatieven. Alleen dan heb je de kans om de toekomstige storm te overleven.


Deel op sociale media