Terug naar overzicht

Wanneer Bitcoin een wettig betaalmiddel word

Leestijd: 4 min.

IFC +

5/3/2022

Wettig betaalmiddel

Zoals iedereen ondertussen wel weet heeft El Salvador Bitcoin aanvaard als wettig betaalmiddel. Ook werken ze vele projecten uit rond Bitcoin. Zo zullen ze Bitcoins gaan minen vlakbij vulkanen waardoor dat ze de energie van die vulkanen kunnen gaan gebruiken. Ideaal want het hele mining gebeuren is enorm energie verslindend. Ook hebben ze plannen om een heuse Bitcoincity op te zetten die. Deze zal in eerste instantie gefinancierd worden door Bitcoin obligaties, en dit voor wel 1miljard dollar. Ook de stad zelf zal de energie van de vulkanen benutten. Veel groener dan dit kan niet. Ondertussen is El Salvador al uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor Bitcoinmiljonairs. Een ding is zeker, de president van El Salvador zorgt er zo voor dat het straatarme land die gebruikt maakt van dollars een ongekende groei ondergaat die hun financieel onafhankelijk maakt. We kunnen dit alleen maar toejuichten. Het IMF op zijn beurt dringt erop aan om heel dit proces om te keren en de BItcoin te gaan dumpen. Ze beweren dat door de crypto ze een gevaarlijk pad bewandelen die wel eens de ondergang van het land zou kunnen betekenen. Absurd natuurlijk, we hebben geluk dat de president Nayib Bukele voet bij stuk houd en op tijd en stond de dip opkoopt.

Centraal Afrikaanse Republiek

Natuurlijk door heel dat Bitcoin verhaal in El Salvador trekken ze natuurlijk de aandacht van andere armere landen die een voorbeeld willen nemen aan het zuid Amerikaans land. Zo heeft onlangs een tweede land beslist om dit voorbeeld te volgen. Jawel, Bitcoin wordt de nationale munt van het Centraal Afrikaanse Republiek. Het parlement ging akkoord met een plan voor economisch herstel en Bitcoin maakt daar deel van uit. Naast BTC is de nationale munt CFA frank, de munt word ook gebruikt in andere Afrikaanse landen en word gedekt door Frankrijk. Het betreft een klein land van bijna 5 miljoen inwoners die gebukt gaan onder een serie van burgeroorlogen. Het is ook de kleinste economie van de wereld. Dus dit land is nu effectief de tweede ter wereld die Bitcoin als een wettig betaalmiddel aanvaard. Maar hier stopt het niet, er is ook goed nieuws gekomen uit het midden amerikaanse land Panama.

Panama

Congreslid Gabriel Silva wil van Panama het centrum van innovatie en technologie maken van latijns Amerika. Het enige die nu nog ontbreekt is de goedkeuring van de president zelf. Het is ook Bitcoin alleen niet maar de volledige cryptospace die geregulariseerd word. Dit zorgt er ook voor dat er bijna geen belastingen hoeft betaald te worden op de meerwaarde die je maakt op crypto en blijkbaar zouden de belastingen zelf ook met crypto kunnen betaald worden.

Vrijheid

Zo zie je maar, het word een domino effect en zal zich alleen maar verder uibreiden. De mensen zelf moeten natuurlijk ook mee willen in dit verhaal, maar als je de percentages ziet in El Salvador dan zie je dat ondertussen al 20% gebruikt maakt van de Bitcoin wallet die de overheid gelanceerd heeft. Natuurlijk zijn het voor de moment allemaal toch armere landen die deze sprong wagen,want het stelt ze ook vrij van de onderdrukking van de westerse landen want Bitcoin is een puur eerlijk democratisch systeem die ervoor zorgt dat er vertrouwen is in de munt, de technologie erachter maakt dit systeem zo sterk. Er kan niet zoveel gesjoemeld worden want alles is transparant.

De fouten van ons systeem

De trend is gezet, maar de vraag is wanneer zullen die westerse landen ook zich hieraan riskeren. Vooral nu het pijnlijk duidelijk word hoe ons monetair systeem in elkaar zit en iedereen geconfronteerd word met de daling van de koopkracht. In Europa praten ze nu al van meer dan 8% inflatie. Het enige wat ze hier kunnen doen zijn de rentes verhogen maar dat heeft dan ook terug een negatief effect op de beurzen. Onze overheden staan met de rug tegen de muur en weten niet meer wat te doen om alles te stabiliseren, de inflatie in te dijken zonder dat het al te veel negatieve effecten heeft op de bedrijven. Er zijn momenteel 2 mogelijkheden, ofwel pakken ze de inflatie aan door de rentes te verhogen maar dan kan de groei achteruitgaan, of ze kiezen voor de bedrijven en ze laten de rentes voor wat ze zijn. In Amerika word momenteel gekozen voor de eerste optie en in Europa zouden ze deze beslissing pas nemen in het volgende kwartaal. Een ding is zeker, zo kan het niet verder gaan want het leven word onbetaalbaar en er worden altijd maar meer mensen op die manier in de armoede gestort.

Bitcoin

De beste optie die niet vermeld werd is de overschakeling naar een gedecentraliseerd, democratisch systeem zoals de Bitcoin. Maar dit zal natuurlijk niet zonder slag of stoot gaan. Wat de toekomst zal brengen weten we niet maar probeer er toch op te anticiperen en beleg in zilver, goud en crypto. Dan kan je je toekomst op een veilige manier tegemoet gaan waarin jij je koopkracht bewaard.


Deel op sociale media