Terug naar overzicht

WALLSTREETBETS

Leestijd: 3 min.

IFC +

2/10/2021

Jan met de pet en het internet

De laatste weken is er heel wat te doen geweest rond Wallstreetbets. Dit is een online community op het Reddit forum dat ondertussen al meer dan 8 miljoen leden telt. De groep ontstond om ideeën en kennis uit te wisselen over de beurs en aandelen. Op dit forum komen kleine amateur beleggers samen in de hoop om een algemener zicht te kunnen krijgen op de aandelenmarkt.

Gamestop

Deze groep bestaat al sinds 2013, maar met de acties die zich de afgelopen weken hebben afgespeeld is deze ondertussen wereldberoemd geworden. Het begon allemaal met een aandeel Gamestop genaamd. Gamestop kun je vergelijken met de Game Mania die wij hier kennen. Deze winkelketen zit al een hele tijd in slechte papieren en dat is terug te zien in de prijs van hun aandelen. De koers zit in een dalende trend en dit is al een hele tijd zo. Het was zo duidelijk dat grote hedgefunds er zwaar short zijn op gegaan, dat de keten volgens velen kopje onder zou gaan. Hoe gaat dit dan in zijn werk?

Shorten

Als een hedgefonds wil shorten moeten ze de aandelen lenen van een broker of van de concurrentie. Deze aandelen verkopen ze direct in de hoop dat het aandeel zal zakken in waarde. Wanneer een fonds dan op een later tijdstip de aandelen veel goedkoper terugkoopt en terugbezorgt aan de uitlener, dan spreken we van een geslaagde short. Je moet wel weten dat deze funds meestal een kleine huur betalen voor die aandelen. Als de prijs later terug omhooggaat moet dit uiteraard ook vergoed worden zodat de uitlener geen geld misloopt.

Long

Wat is er nu precies gebeurd dat zoveel commotie veroorzaakte? Mensen in de voorgaand vernoemde Reddit groep hadden opgemerkt dat de Wallstreet fondsen zwaar short waren gegaan op Gamestop. Ze hebben er gezamenlijk dan ook niets beter op gevonden dan massaal long te gaan op dit aandeel. Heel het gebeuren nam vervolgens zo’n proporties aan dat veel hedgefunds in de problemen kwamen en letterlijk miljarden verloren op hun shortposities. <Deze hebben dan ook als reactie en uit angst de handel op dit aandeel eventjes stopgezet. Het was niet meer mogelijk om Gamestop aandelen aan te kopen, maar enkel te verkopen. De Wallstreetbet community bleef echter voet bij stuk houden en vertikten het om te verkopen. De situatie was zo opmerkelijk dat Janet Yellen, minister van financiën, er zelfs een meeting over had met de SEC en de FED. Voor hen werd het pijnlijk duidelijk dat wanneer gewone mensen de handen in elkaar slaan ze een grote bedreiging kunnen vormen voor de instituten. En dat is natuurlijk het laatste wat deze instituten willen.

Elon Musk

Ik denk dat iederen wel nieuwsgierig is naar hoe dit zal aflopen. Gamestop was echter niet het enige aandeel dat de Reddit groep gepumpt heeft. Ze zijn ook gezamenlijk op de cryptocurrency Dogecoin gesprongen. Deze is hierdoor met honderden procenten gestegen. Elon Musk heeft daar echter ook wel iets te maken, want iedere keer dat de techmogul iets tweette over de coin zette deze zijn opmars verder.

De silversqueeze

Het volgende waar de groep mee bezig is is de #silversqueeze. Hier gaat het erom om fysiek zilver in te kopen om zo de fouten van de banken duidelijk te maken. Het is namelijk zo dat iedere ounce zilver al 100 keer verkocht is dus als iedereen nu zijn zilver fysiek wil afhalen dan zal pijnlijk duidelijk worden dat dit simpelweg niet kan. Er zal een groot tekort ontstaan en dit zou de prijs van zilver enorm de hoogte in moeten sturen. Zilver is momenteel dus een goede belegging, maar als je er koopt, doe dit dan zeker in fysieke vorm. Al de rest zijn namelijk derivaten die slechts een afgeleide zijn van de zilverprijs. Als het over zilver gaat volg je best ook Maarten Verheyen op twitter en kan je ook inschrijven voor zijn nieuwsbrief. Zo zal je zeker veel kunnen bijleren over zilver. Voor de rest is de boodschap sit back and enjoy the show. Hoe het allemaal zal aflopen? Only time will tell!


Deel op sociale media