Terug naar overzicht

Waarom inflatie blijft stijgen!

Leestijd: 4 min.

IFC +

7/6/2022

Update of the world

De wereld draait vierkant de dag van vandaag. We zijn net uit de coronaperiode die een heel negatief effect had op de economie en we worden al in een volgende crisis gekatapulteerd. De oorlog in Oekraïne zorgt voor heel wat onrust in de wereld. Zowel op humanitair vlak als op vlak van de economie. Door die oorlog swingen de prijzen de pan uit en de inflatie blijft toenemen in een enorm snel tempo. Het leven wordt iedere dag duurder en de gewone werkmens is natuurlijk terug het grootste slachtoffer. Ik moet er wel bij vertellen dat dit de officiële uitleg is, de inflatie zat er zowiezo aan te komen door de hoeveelheden geld die bijgedrukt worden en slecht beheer van de overheid en centrale banken.

Inflatie

De inflatie in Europa is ondertussen al opgelopen tot 8,6% en in Amerika is dit ook al opgelopen tot 8,5 %. Met andere woorden, mensen die hun geld sparen verliezen bijna 10%. Absurd gewoon, maar het kan nog erger. Zo is de inflatie in Turkije al opgelopen tot 78%. Volgens de officiële cijfers weliswaar, economen schatten dat de werkelijke inflatie is opgelopen tot 175,5%. Bijna hyperinflatie dus.

Verdampt kapitaal

Ook in Wallstreet zijn er bloedbaden. Zo heeft de beurs de slechtste jaarhelft sinds 1972. Nog erger dan de crash in 2008 dus. Ook de 500 rijksten van de wereld zijn samen zo’n 1400 miljard dollar verloren. Het enige dat de centrale banken nu kunnen doen is de rentes optrekken. Dit is ook wat ze doen in Amerika en dat zijn ze ook van plan in Europa. Nadeel: slecht nieuws voor de beurzen. Als de rentes omhoog worden gebracht wordt het duurder om te lenen en hierdoor wordt er ook effectief minder geleend waardoor de groei van bedrijven, alsook de huizenmarkt kan stagneren en dit heeft dan ook natuurlijk zijn gevolg op de aandelenmarkt. Het is een moeilijke keuze, ofwel kiezen ze voor de mensen en doen ze de rentes omhoog om de inflatie in te dijken ofwel kiezen ze voor de bedrijven en laten ze de rentes voor wat het is.

Crypto

Ook in de cryptomarkt is het een regelrecht bloedbad. We zitten momenteel in een diepe bearmarkt zonder echt uitzicht op verbetering. De ene analyst zegt dat de bodem bereikt is en dat alles terug zal stijgen de andere zeggen dat we dit nog een tijdje zullen moeten verdragen. In de crypto wereld is er ook veel beweging op hoog politiek niveau. Zo heeft Europa wetgevingen gemaakt om alles wat beter onder controle te houden. Zogezegd om de consument te beschermen, zo worden de platformen ook verantwoordelijk gehouden bij het eventueel verlies van crypto’s.

Rusland

Aan de andere kant is er dan positief nieuws uit Rusland. Zo wordt ieder cryptobedrijf vrijgesteld van BTW. Ook wordt Bitcoin minen in Rusland makkelijker. Wel onder één voorwaarde. Het is zo dat minen daar nu is toegestaan, maar ze zijn wel verplicht om hun coins te verkopen aan het buitenland. Je moet weten dat er enorme economische sancties zijn uitgevaardigd tegenover Rusland, dit zorgt er ook voor dat er weining nieuw geld in hun economie verschijnt. Door de bitcoins te gaan verkopen over de grenzen zorgen ze ervoor dat er een instroom is aan waarde.

Chaos

Het is een grote chaos in de wereld en het ziet er niet naar uit dat er snel verbetering komt. Hoe laag zullen de markten zakken, hoe lang worden de prijzen in de winkel hoger. Alles hangt af van de toestand in de wereld. Het enige dat je kan doen om zoveel mogelijk klappen op te vangen is je kapitaal diversifiëren. Zowel in crypto, maar ook in zilver, goud, vastgoed en de beurs. Hou ook je diamond hands aan en verkoop niets met verlies. Zweet deze toestand uit en laat u niet vangen aan paniekreacties. Vroeg of laat komt alles terug maar het is nu nog onmogelijk te zeggen wanneer. We kunnen enkel hopen dat de toestand in de wereld wat kalmeert, dan kan alles aan zijn herstel beginnen. Zorg voor een peace of mind en geduld. Het is de enige manier om deze periode goed door te staan.


Deel op sociale media