Terug naar overzicht

Softfork hardfork

Leestijd: 3 min.

IFC +

8/18/2022

Open source software

Er zijn twee soorten software, closed source en open source. Bedrijven zoals als microsoft en apple werken met een software waarin de broncode niet toegankelijk is en die beschermd wordt door octrooien. Aan de andere kant heb je opensource software zoals linux en bitcoin. Dit is software die altijd gratis is en waaraan iedereen kan aan meewerken. Hierbij mag ook iedereen de broncode kopiëren en er zijn eigen versie van maken. Bitcoin is daar een heel mooi voorbeeld van. Het is zo dat iedereen met de juiste mentaliteit en mindset kan meewerken aan de verbetering van het netwerk. De bekende website github is hiervoor de aangewezen plaats. Iedereen kan zijn code uploaden op dit platform en er wordt dan op een democratische manier gestemd of dit wel of niet wordt uitgevoerd. Veel eerlijker dan dit kan het niet.

Onenigheid

Het is natuurlijk ook soms zo dat de community geen consensus bereikt. Er zijn dan twee opties, ofwel sterft het idee af ofwel splitst de gemeenschap en bijhorende blockchain af. En dit gebeurd meer dan je denkt. Dan praten we over een hard fork. Een soft fork is een update in het netwerk die achterwaarts compatibel is en dus de ketting intact blijft. Een hard fork is wanneer er een splitsing van de blockchain plaatsvindt en er dus uit 1, 2 aparte blockchains ontstaan. Ze hebben eenzelfde geschiedenis maar op het moment van de hard fork gaan ze elk een eigen leven leiden. Het is ook wel zo dat bepaalde hard fork van coins de eerste chain laten afsterven om zo met de nieuwe chain verder te gaan.

Segwit

Een hele bekende fork van bitcoin was de segwit update, dit staat voor segregated witness. Het is zo dat Bitcoin een blocksize heeft van 1mb, dit is bitter weinig en zorgt ervoor dat bitcoin maar 7 transacties per seconde kan verwerken. Ze hebben er dan voor gekozen om de handtekening van de transacties buiten de block te houden waardoor er meer ruimte was om transacties te verwerken. Dit was een update die iedereen steunde in de bitcoin wereld dus was er geen vuiltje aan de lucht. Maar dit is niet altijd zo.

Bitcoin cash

De beroemdste hard fork van bitcoin is de splitsing van Bitcoin en bitcoin cash. Zoals hierboven vermeld heeft de bitcoin maar een block size van 1mb. Er was een grote discussie onder de supporters want een groot deel van de ontwikkelaars wilden die blocksize opschalen naar 8mb waardoor er 8 keer zoveel transacties kunnen worden verwerkt. De echte bitcoin maximalisten wilden het idee van Satoshi Nakamoto intact houden en geen zo’n drastische veranderingen doorvoeren. We zaten dus in een tweekamp. Er is toen beslist om in 2017 een hard fork door te voeren waardoor de oorspronkelijke chain van bitcoin afsplitste. Vanaf dit moment hadden we dus de originele bitcoin en aan de andere kant de bitcoin cash. Interessant om te weten is dat op het moment van de hard fork iedereen gratis bitcoin cash kreeg waardoor er toch een mooie som mee verdiend kon worden.

Pak kansen

Het is sindsdien niet blijven stilstaan want de bitcoin cash chain is ondertussen al 2 maal afgesplitst en heeft ondertussen al een blocksize van 32mb. Een goeie tip voor de toekomst, als je weet dat er een hard fork komt, koop dan zeker wat van die coins want je krijgt automatisch dezelfde hoeveelheid van de nieuwe coin in je wallet. Gratis geld dus. Altijd mooi meegenomen toch. Er zijn ondertussen meer dan 20.000 coins en forks gebeuren bijna dagelijks, probeer dus zeker het cryptonieuws te volgen en ga gaan anticiperen op wat komt. Zo heb ik met de laatste hard fork van bitcoin cash een nieuwe Iphone kunnen kopen. Die telefoon was dus letterlijk gratis. Ik zou zeker durven zeggen, hou de toekomst in de gaten en durf soms eens een sprong te wagen. Free money is free money.


Deel op sociale media