Terug naar overzicht

Het Bullwhip effect

Leestijd: 5 min.

IFC +

7/20/2022

Michael Burry

Michael Burry, de 51 jarige belegger uit Californië heeft naam gemaakt met de crisis in 2008. De film the big short vertelt zijn verhaal waarin de arts de grote crash in de huizenmarkt zag aankomen. Als beheerder van het hedgefonds “scion” zag hij reeds in 2005 al wat er komende was en positioneerde zich door short te gaan op de huizenmarkt. Hij was ver voor op zijn tijd en werd dan ook zot verklaard voor deze actie. Praktisch niemand zag wat hij zag en verdiende dan ook miljarden door zijn speculatie op de huizenmarkt, bij het ineenstorten van de markt. Na zijn grote slag stopte hij met het hedgefonds om zich te gaan focussen op zijn eigen beleggingen. Het is dan ook niet te verwonderen dat wanneer Michael iets zegt, velen een luisterend oor hebben naar zijn hedendaagse visie. Ook nu waarschuwt hij terug de wereld via twitter over hetgeen dat komt namelijk “de bullwhip effect”. Dit is een storing in de bevoorradingsketen die altijd in cyclussen terugkomt. We verklaren even nader.

QE

Zoals je weet is er enorm veel geld bijgedrukt door het principe van quantative easing. Via deze zogenaamde QE kunnen waardeloze waarde papieren worden opgekocht, met als gevolg dat er véél nieuw vers geld of liquiditeit in de markten komen . Hoe meer geld er in de economie gepompt wordt, hoe meer dollar liquiditeit er circuleert. Die die deze zogenaamde valse nieuwe welvaart stimuleert van de consumptie van goederen. Wel niet vergeten dat hierdoor ook de inflatie de hoogte in gaat.

Het Bullwhip effect

Maar goed, het bullwhip effect. We nemen als voorbeeld een fles water, wanneer er meer water verkocht wordt door de retailer, dan drijven ze hun bestelling op. Stel dat ze in de plaats van 50 flessen per dag verkopen er plots 100 flessen verkocht worden. Logisch dat ze meer bestellen plus wat extra om aan de eventuele verhoogde vraag kunnen voldoen. Dus plaatsen ze een bestelling van 150 flessen, de groothandel die aan de vraag wil voldoen besteld ook extra natuurlijk. Alles om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Dus als ze 150 flessen per dag leveren zorgen ze ervoor dat hun voorraad op diens beurt ook verhoogd word naar 200 flessen. Op zijn beurt verhoogt de verdeler hun voorraad naar 250 flessen. Je ziet het al komen, inderdaad, de fabrikant van het water wil natuurlijk ook wat reserves opbouwen dus verhogen ze hun productie naar 300 flessen per dag. Ondertussen blijft de geldprinter gaan zoals nooit tevoren en blijft de inflatie stijgen. Het komt dan op een punt dat de centrale banken moeten ingrijpen om de inflatie in te dijken.

Quantative thighting

Wat ze onder andere kunnen doen zijn rentes verhogen en aan quantative thighting doen, dat is wanneer geld uit omloop word gehaald. Wanneer geld uit omloop wordt genomen dan circuleert er minder welvaart, door minder welvaart zijn mensen zuiniger en gaat de consumptie naar beneden. Gevolg, er worden minder flessen water verkocht. Dit zorgt er voor dat de retailer minder water bestel bij de groothandel, de groothandel minder bij de verdeler en de verdeler natuurlijk zijn vraag verlaagd waardoor de fabrikant met een groot overschot achterblijft. Door de grote overschot heeft dat natuurlijk grote gevolgen voor de fabrikant want deze blijft zitten met zijn goederen. En dan komt de kat op de koord. Door de enorme overschot kunnen de prijzen van de goederen crashen. Door deze crash kan het er eventueel voor zorgen dat door dalende prijzen de inflatie sterk verminderd. Dit is een cyclus. Je kan het al raden, alles begint terug bij vooraf aan. De geldprinter wordt terug in gang gestoken met alle gevolgen van dien. Dit is wat er nu aan het gebeuren is, het is dan ook niet voor niets dat Michael Burry getweet heeft dat kerstmis in juli komt. Waarmee hij wil zeggen dat we een grote daling kunnen verwachten op dit moment van de cyclus, namelijk de crash in prijs van consumptiegoederen door de grote overstock. Als het inderdaad effectief gebeurd dan is het veilig om te zeggen dat Michael zijn reputatie grote eer aan doet. Hij ziet als geen ander wat er te gebeuren staat, het is bijna of hij een glazen bol heeft.

Sterke dollar

Dat is een van de cyclussen die een economie aflegt. En ze hebben dan nog geluk dat ze met een sterke dollar staan. Als we zien wat de euro nu doet. Het is namelijk zo dat op dit moment voor het eerst in 20 jaar de dollar hoger staat dan de euro. De vraag dan is natuurlijk, staat de dollar zo sterk of staat de euro zo zwak. Het is namelijk zo dat in Amerika de inflatie wordt bestreden door de rentes te verhogen terwijl hier in Europa de centrale bank nog geen acties ondernomen hebben. Hoe dit alles zal aflopen en of dat Michael Burry ook deze keer terug gelijk zal hebben zal de niet zo verre toekomst duidelijk maken. We houden je alvast op de hoogte.

Conclusie

Conclusie van deze stelling is dat er een nieuw potentieel opwaartse trend kan komen in de aandelenmarkt & crypto market indien de printmachine zorgt voor verse liquiditeit. Deze liquiditeit moet ook de schuldenmarkt redden van zijn ondergang. We zien tegelijk ook een vlucht uit de obligatie markt, daar deze is gekoppeld aan het vertrouwen in de overheden, met een stijging van de dollar als gevolgd. Al deze markten zijn als communicerende vaten met elkaar verbonden. Een leuk weetje, currency is zoals de current of the sea, wordt wel eens gezegd…

Interessant om eens te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=AYObaBrpZkA


Deel op sociale media