Terug naar overzicht

Grootste crypto hacks

Leestijd: 4 min.

F +

5/31/2022

Hacks

Jammer genoeg is alles die een verbinding heeft met het internet onderhevig aan het gevaar van gehackt te worden. Bij Crypto is dat niet anders. Voor alle duidelijkheid, Bitcoin en crypto kunnen niet gehackt worden, de exchanges waar ze op staan wel. We overlopen hier enkele van de grootste hacks in de geschiedenis van cryptocurrency.

MT. Gox

De eerste, grootste en bekendste geval is deze van het platform Mt. Gox. In 2014 werden daar zo’n 850.000 Bitcoins gestolen, een duizelingwekkend bedrag. Iets later zijn wel nog 200.000 boven water gekomen maar de meeste mensen zijn hun geld kwijt zonder de hoop er ooit iets van terug te zien.

Allinvain

Het zijn niet altijd exchanges die gehackt worden, zo nu en dan zijn ook individuen slachtoffer van hackers. Zo heeft de Bitcointalk forum gebruiker Allinvain weten te vertellen dat hij slachtoffer was van hackers en dat ze in 2011 zo’n 25.000 BTC wisten te stelen. Hij heeft alles online gepost zo dat de coins konden gevolgd worden maar het werd nooit duidelijk wie er met zijn Bitcoin aan de haal waren.

Bitcoinica

Deze exchange uit 2011 werd een jaar later bestolen voor 43.000 BTC, maar dit was niet de enige hack. Tegen dat de exchange eind 2012 zijn deuren sloot waren er in totaal 101.000 BTC buitgemaakt.

Bitfloor

Deze exchange was de vierde grootste toen hij in september 2012 werd gehackt. Hier werden 24.000 BTC gestolen. En het mag gezegd worden, hun eigen fout. Ze maakten geen gebruik van een cold wallet maar van hit storage, op die manier ben je altijd verbonden met het internet en loop je groter risico om gehackt te worden.

Bitfinex

In augustus 2016 zijn daar zo’n 160.000 Bitcoins gestolen. Normaal gezien mag een exchange dan zijn deuren sluiten maar Bitfinex heeft met een creatieve oplossing dit kunnen voorkomen. Ze hebben zo’n 36% van de funds van hun klanten omgezet in hun eigen token die ze later dan terugkochten.

Cryptopia

In 2019 werd de Nieuw Zeelandse exchange cryptopia gehackt. Er werd voor 16 miljoen dollar aan Ethereums en ERC-20 tokens gehacked. Hier is wel nog een kleine kans dat de gedeputeerden vergoed worden.

Binance

In 2019 werd de allergrootste exchange gehackt, er werden 10.000 BTC buit gemaakt. We moeten er wel bij vertellen dat de hack kon gebeuren door phishingmails te sturen naar de gebruikers dus de exchange zelf is niet gehackt. Ook is niemand ook maar een dollar kwijt want Binance is daarop voorzien. Ze hebben een noodfonds SAFU genaamd die ervoor zorgt dat onder zo’n omstandigheden de klanten van het platform vergoed worden.

Hardware wallet

Je ziet, het is gevaarlijk om je coins op een platform te houden, daarmee de gouden regel. Altijd je coins bewaren op een hardware wallet, dat is de enige veilige manier waar je zelf controle houd over je portfolio.


Deel op sociale media