2008
Iedereen herinnert zich waarschijnlijk de crisis van 2008. Giftige leningen werden in obligaties gestopt, en werden daardoor na een bepaalde tijd waardeloos. En omdat elke bank in de wereld deze giftige obligaties had, ontketende dit een ware storm op de financiƫle markten. De banken stonden plotseling op instorten. Zelfs een bank als Lehman Brothers ging hierdoor failliet. Anderen werden via bail-outs (d.w.z. ons belastinggeld) geholpen. Deze crisis is ontstaan in de VS. Nu, 13 jaar later, sturen de gebeurtenissen opnieuw schokgolven door de wereld. Maar deze keer komt het van de kant van China.
Evergrande
Evergrande is een enorm vastgoedconcern in China. Dit bedrijf heeft ongeveer 260 miljard euro aan uitstaande schulden, en heeft ongeveer 800 projecten in 220 steden. Evergrande heeft 200.000 werknemers, en indirect nog eens 3,8 miljoen. Wat we nu zien gebeuren kan wel eens desastreus worden voor de mensen. Het zit in enorm slechte papieren, en kan zelfs de rente op hun schulden niet meer betalen. Dus obligatiehouders zullen geen rendement op hun investering zien.
Schulden
Als Evergrande failliet gaat, zullen de banken en andere investeerders met die schulden blijven zitten. Dit zou een storm kunnen veroorzaken in alle Chinese bedrijven en banken. De grote angst is nu, dat er een domino-effect kan ontstaan dat zich over de hele wereld zal verspreiden. Het is nu zelf tot het punt gekomen dat ze schuldeisers betalen met onroerend goed, met daarbovenop nog eens 50% korting. Het blijft ook niet bij vastgoed, Evergrande werkt aan verschillende zaken zoals elektrische auto's. Deze tak van het bedrijf begint ook te wankelen, waardoor ze nu een enorme achterstand hebben met het betalen van salarissen. Aan de andere kant proberen ze dochterondernemingen te verkopen, om wat meer liquiditeit te krijgen. Het probleem hier is, dat Chinese steden dit geld onmiddellijk wegsluizen. Als tegenreactie zijn zij begonnen hun woningen in snel tempo af te bouwen, zodat zij deze kunnen verkopen en geleidelijk hun schulden kunnen afbetalen. Het doel is om in januari 39.000 appartementen klaar te hebben. Hiervoor hebben ze 89.000 bouwvakkers in dienst, maar het is nog maar de vraag of dit gaat lukken.
Aandelen
Dit alles zorgt natuurlijk voor onrust op de markten. De handel in Evergrande-aandelen op de beurs van Hongkong, is ondertussen ook aan banden gelegd. Veel bedrijven en financiƫle instellingen hebben ook obligaties van hun. Als deze volledig waardeloos zouden worden, ontstaat een ramp die zich wel eens wereldwijd zou kunnen verspreiden.