Terug naar overzicht

Ethereum

Leestijd: 3 min.

IFC +

2/21/2021

Ethereum

Ethereum bestaat al zo lang dat de munt z’n plekje op nummer 2 van de ranking op coinmarketcap halsstarrig blijft behouden. Ethereum was een geniale uitvinding van de al even geniale maar extravagante Vitalik Buterin. Vitalik is geboren in de regio rond Moskou maar is op zijn zesde verhuisd naar Canada. Op school belandde hij vervolgens in een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen. Dat Vitalik een intelligent persoon is staat buiten kijf: in 2012 haalde hij bijvoorbeeld de bronzen medaille in de internationale olympiade in informatica. Zijn opleiding heeft hij doorlopen aan de universiteit van Waterloo maar deze studies heeft hij nooit afgemaakt. In de beginjaren van cryptocurrency schreef hij artikels voor een Bitcoin magazine. In 2013 begon hij echter aan een eigen nieuw project genaamd Ethereum. Dit project kon hij in 2015 lanceren, en sindsdien heeft Ethereum gezorgd voor een ware revolutie binnen de cryptospace. Ethereum is een decentraal platform waarop software ontwikkeld kan worden. Dit kan dan weer gebruikt worden als draagvlak voor applicaties, die bijgehouden worden in een gedeeld enkelvoudig gedistribueerd grootboek. Iedereen in de cryptospace die een token wil creëren kan dat dus relatief gemakkelijk doen op het Ethereumnetwerk. Vitalik is bovendien zo slim geweest om een programmeertaal te gebruiken die een afgeleide is van javascript. Dit is een enorm populaire programmeertaal die bijgevolg gekend is door de meeste IT’ers, wat het hele project enorm toegankelijk maakt.

Smart contracts

Slimme contracten zijn 1 van de vele mogelijkheden die de Ethereum Blockchain biedt. Via smart contracts valt de behoefte aan derde partijen zoals notarissen, banken en een overheid weg. Een smart contract wordt geprogrammeerd op de blockchain en kan zo dingen zoals bijvoorbeeld eigendomstitels gaan vastleggen. Aangezien de blockchain niet gemanipuleerd kan worden is dit een veilige optie om komaf te maken met een teveel aan bureaucratie en papierwerk.

ICO

Een intial coin offering is zoals een IPO (initial public offering) in de aandelenwereld. In 2017 was dit fenomeen enorm populair. Bedrijven konden op de Ethereum blockchain een token aanmaken die dan diende om startkapitaal te vergaren. Hier deden veel mooie projecten aan mee, maar helaas waren er ook veel scams aanwezig. Het was en is dus nog altijd belangrijk om goed op te letten met het investeren in ICO’s.

Dapps

Een Dapp is software die op een gedecentraliseerd netwerk werkt. De mogelijkheden van zo’n software zijn eindeloos en we zullen in de toekomst veel bekende software zoals social media de overstap zien maken naar een gedecentraliseerd systeem. Een voordeel voor de gebruikers is dat je jouw data niet meer hoeft af te geven en zelf dus de baas blijft over jouw content.

DEFI

DEFI staat voor decentralized finance en is de hype van het moment. Alle functies die een bank heeft worden daarbij vertaald naar de Blockchain. Hier zitten mooie projecten tussen maar ook heel wat shitcoins. Op een bepaalde manier doet het een beetje terugdenken aan de ICO’s in 2017. Wees dus heel voorzichtig met waar je in investeert.

De toekomst

Ethereum is razend populair en dat zal nog een tijdje zo blijven. Echter is het - zoals bij alles wat investeren inhoudt - belangrijk om steeds waakzaam te blijven. Kan Ethereum bijvoorbeeld al de traffic wel aan op hun blockchain? Mogelijks wordt Ethereum een slachtoffer van zijn eigen succes. De hoge fee’s op het netwerk verklappen namelijk veel. Er ligt bovendien ook een concurrent op de loer: Charles Hoskinson - die trouwens ook aan Ethereum meegewerkt heeft - bracht zijn eigen coin Cardano op de markt, een soort next level Ethereum. Hij werkt met een blockchain 3.0 platform dat heel wat kan verwerken. Ook heeft hij dezelfde programmeertaal gebruikt als die van het Etherium netwerk (Solidity). Tokens van Ethereum kan je bijgevolg dus als het ware copy pasten en laten draaien op Cardano. Komt er een grote volksverhuis van coins? Zal Cardano Ethereum zo voorbij steken? Zal Etherium z’n traffic nog aankunnen als de populariteit van het netwerk blijft stijgen? De antwoorden op deze vragen kunnen we nu nog niet raden, only time will tell.


Deel op sociale media