Terug naar overzicht

Economie

Leestijd: 4 min.

IFC +

6/15/2022

Mindset

Geld, of we het nu willen toegeven of niet, ons leven in de materialistische wereld draait rond geld. We hebben geld nodig in ieder aspect van ons leven. Een dak boven ons hoofd, eten op de tafel, een wagen, vakanties enz……….. Toch is er iets heel raars over geld, en dat is dat niemand interesse heeft in de oorsprong en werking van geld, ons monetair systeem en de economie. Het is nochtans een héél fascinerende wereld waar je veel kan bijleren over hoe je jou geld voor jou kan laten werken. Mensen blijven weg van obligaties, aandelen, cryptocurrencies enz… Terwijl dit de manieren zijn om financiële onafhankelijkheid te verkrijgen. Eigenlijk zou dit al op de schoolbanken moeten aan bod komen. Financiële vrijheid is enkel weggelegd voor de rijken en mensen uit rijke families, die leren hoe geld werkt en hoe je die levenstijl aanpakt. Het beste voorbeeld is het boek van Robert Kiyosaki, rijke pa & arme pa. In dit boek vertelt hij over de gedachtegang van zijn arme pa en de mindset van de pa van zijn vriend die zich ontpopt heeft tot de mentor van Robert. Het mooiste voorbeeld hiervan vind ik: een arme persoon zegt van, ik kan dit niet betalen, terwijl mensen met een rijke mindset zeggen van, hoe zal ik dit betalen. Een wereld van verschil die enkel te maken heeft met mindset. Dit maakt het verschil in de wereld. Mensen die opgegroeid zijn in een arm gezin missen de mindset om iets te maken van hun leven, natuurlijk zijn er hier en daar uitzonderingen en gelukkig is er de dag van vandaag enorm veel literatuur hieromtrent, met op kop de boeken van Robert Kiyosaki. Ik raad dan ook iedereen aan om zeker eens zijn boeken te lezen. De lessen die je daaruit haalt zijn onbetaalbaar. En omdat kennis over economie enorm belangrijk is leg ik vandaag 2 interessante stromingen in de economie uit. Namelijk de Keynes economie en de austrian economics.

Keynes economics

Dit is een stroming in de economische wereld gebaseerd op de ideeën van John Mayndard Keynes die leefde van 1883 tot 1946. Het idee stamt van het jaar 1936 als antwoord op de grote depressie van de begin jaren 30. Het is ook de gangbare theorie tot op vandaag. Er wordt gesteld dat er in moeilijke tijden geld mag bijgedrukt worden. Om dan in betere tijden geld terug uit omloop te halen. Op zich zo gek niet maar de theorie wordt ontkracht waardoor er altijd maar geld wordt bijgedrukt en er nooit vernietigd word. Dit zorgt voor hoge schulden en inflatie. Hoe meer geld er bijgedrukt wordt hoe hoger de inflatie. Corona en de oorlog in Oekraïne krijgen de schuld van de hoge inflatie terwijl het meer ligt aan het wanbeheer van de centrale banken politiek. Het gat in de begroting kan nooit meer gedicht worden en we stevenen af op de great reset. Een blog hierover vind je ook op onze website terug. We worden letterlijk naar de afgrond gedreven en niemand die hier nog een stop op kan zetten.

Austrian economics

De Austrian economics stroomt voort van het werk van Carl Menger in het jaar 1870 en zijn collega in Wenen. Deze theorie stelt dat er een vaste hoeveelheid geld in omloop wordt gebracht. Op die manier als er meer waarde nodig is zal de waarde van het geld stijgen, een deflationair systeem dus. Een veel beter systeem dan wat we nu hebben. Jammer genoeg zijn er minder aanhangers van die theorie waardoor ons oud monetair systeem blijft werken op de Keynes economics manier.

Bitcoin

Door de uitvinding van Satoshi Nakamoto begint de Austrian economics toch aan aanhang te winnen want Bitcoin heeft een vaste voorraad van 21 miljoen coins. Dus hoe meer Bitcoin er worden gebruikt hoe hoger de waarde van de cryptocurrency. Dat op zich zorgt voor een deflationair systeem waardoor de hodlers meer en meer geld verdienen met de coins gewoon bij te houden. Bitcoin is de toekomst, dat weten we ondertussen wel maar het is ook mooi om te zien hoe dit de theorie van Austrian economics nieuw leven in blaast. Wat de toekomst brengt blijft afwachten maar we gaan volgens mij de juiste kant op.

Let wel, centrale exchanges hebben de neiging om alsook fractioneel te gaan bankieren, dus meer op de accounts van klanten dan dat ze echt in liquiditeit hebben.

We gaan enkel een echt Austrian model tegemoet als de decentrale exchanges enkel gaan werken met echte liquiditeit. DWZ, iedereen heeft zijn coins in eigen beheer en de derde partijen werken enkel met 100% kapitaal die door henzelf in beheer is, of via staking in liquidity pools.


Deel op sociale media