Terug naar overzicht

Bitcoin Pizza Day

Leestijd: 4 min.

IFC +

5/21/2021

Bitcoin pizza day

Hooray: vandaag is het internationale Bitcoin Pizza Day! Je vraagt je misschien af wat Bitcoin nu net te maken heeft met pizza? Wel, om dat te weten te komen moeten we ongeveer 10 jaar teruggaan in de tijd, naar de allereerste transactie die ooit werd uitgevoerd met Bitcoin!

Twee pizza’s voor 96.000.000 dollar.

Op 18 mei 2010 plaatste Laszlo Hanyecz een vraag op een Bitcoin-forum. Hij was op zoek naar iemand die voor het bedrag van 10.000 BTC 2 pizza’s bij hem thuis wilde laten leveren. Ja je leest het goed: 10.000 Bitcoins! In die tijd hadden deze Bitcoin maar een waarde van 40 dollar, en dus leek Laszlo’s experiment wel nog redelijk, maar de dag van vandaag zouden die pizza’s maar liefst 96.000.000 dollar waard zijn! Dat zijn wel heel dure pizza’s als je het ons vraagt! Het duurde enkele dagen voordat er iemand op het zoekertje reageerde maar de 18-jarige Jeremy Sturdivant besloot uiteindelijk om te helpen. Op 22 mei 2010 bestelde hij twee pizza’s bij een Papa Johns in de buurt van Laszlo die hij betaalde met zijn kredietkaart. Nu kan je je wel inbeelden dat het toch even slikken is als je inziet dat jouw Bitcoins na 10 jaar zoveel waard zijn, en je die gewoon aan pizza hebt uitgegeven, dat piekt toch eventjes. Laszlo zelf weet het echter allemaal wel te relativeren, Bitcoin had zo goed als geen waarde toen omdat niemand de munt gebruikte, en hij zal voor altijd in de geschiedenisboeken schitteren als de eerste persoon die effectief iets gekocht heeft met Bitcoin. Hij was een echte pionier en jaarlijks wordt op 22 mei aldus de welbekende Bitcoin Pizza Day gevierd. Dit is ondertussen uitgegroeid tot een heuse feestdag, waarbij Bitcoin-fanaten deze gebeurtenis herdenken en er vaak een lekker stuk pizza bij eten, smakelijk!

Iemand moet de eerste zijn

Op de vraag waarom hij deze verrichting uitgevoerd had antwoordde Laszlo simpelweg dat iemand de eerste moest zijn. Hij bekende later ook dat hij een goeie 100.000 Bitcoins bezat, die hij zelf minede, en dat hij een groot deel daarvan aan pizza’s heeft besteed doorheen de jaren, deze man houdt duidelijk van pizza! Een gemiddeld persoon zou met de handen in het haar zitten na zo een verlies aan zoiets banaals als fast food: 100.000 Bitcoin zou de dag van vandaag namelijk zo’n 960 miljoen dollar waard zijn, wat wil zeggen dat Laszlo bijna 1 miljard heeft uitgegeven aan pizza’s doorheen de jaren. Hopelijk hebben ze gesmaakt! Hij trekt het zich echter allemaal niet aan, en focust vooral op het feit dat hij de eerste was die effectief iets gekocht heeft met zijn Bitcoins. Hij is daar heel trots op, iets wat ergens wel terecht is natuurlijk, want hij zal nooit vergeten worden binnen de crypto-community!

Lightning network

In de bewuste pizzazaak waar Sturdivant de beruchte pizza’s bestelde hangt ook een herinneringsplak naar de bewuste dag en uitgave van Laszlo. In februari 2018 herhaalde Laszlo dit ritueel door er 2 pizza’s te bestellen via het Bitcoin Lightning netwerk, een netwerk bovenop het Bitcoin-netwerk dat ervoor zorgt dat er veel meer en veel snellere transacties kunnen plaatsvinden.

Hodlen of pizza kopen: to buy or not to buy?

Bij het lezen van dit verhaal zou je haast schrik hebben om effectief je Bitcoins ergens aan te besteden, uit schrik dat die binnen een paar jaar enorm gestegen zullen zijn in waarde en je een “domme aankoop” hebt gedaan. We mogen hier echter niet te veel over wakker liggen, want als we willen dat Bitcoin groeit moet de munt gewoon gebruikt worden. Dat is iets wat Laszo wist als geen ander, en zo kan je zijn investering ook zien als een enorm slimme zet die het gebruik van Bitcoin heeft gelanceerd, wat de prijs exponentieel heeft doen stijgen! Dus als je de volgende keer twijfelt of je al dan niet een pizza, een paar schoenen of een telefoon zou kopen met je coins, denk er dan aan dat hoe meer die in omloop zijn, hoe meer ze waard zullen zijn in de toekomst! Niets staat je echter in de weg om ook een spaarpotje met coins te “hodlen” totdat hun waarde exponentieel verder stijgt natuurlijk, en Bitcoin weer hoge toppen scheert. Maar tot die tijd kan je gerust een pizza bestellen, hij zal jou niet meteen een miljard kosten! Wij zullen alvast genieten van een stukje pizza vandaag, het is uiteindelijk toch traditie geworden. Team InforCrypt wenst jou een happy Bitcoin Pizza Day, geniet ervan!


Deel op sociale media