Terug naar overzicht

Bitcoin: De Prequel

Leestijd: 5 min.

IFC +

5/10/2022

Bitcoin, The Prequel

Iedereen denkt dat BItcoin in 2009 uit het niets kwam. Niets is minder waar, de heilige graal van de digitale betaalsystemen word al gezocht sinds het begin van het internet. Er gaat meer dan 40 jaar research aan vooraf. Vandaag gaan we dus het vertaal vertellen van de lange weg naar Bitcoin en de achterliggende technologie, Blockchain genaamd. Een van de grootste problemen hier was het Double Spending probleem. Zoals je weet als je een foto verstuurd naar iemand dan is het niet die foto maar een kopie van die foto, hetzelfde met emails enzoverder. Dit is gewoon hoe het internet werkt. Nu kan je jou natuurlijk inbeelden dat bij een digitale munt dit voor veel problemen zorgt. Als iedere coin meermaals kan uitgegeven worden dan is dit natuurlijk een waardeloos systeem. Dit is het probleem die Satoshi Nakamoto wist te overkomen. Maar laat ons beginnen bij het begin.

1974

In het begin van het internet konden weinig computers met elkaar communiceren aangezien ieder merk van pc een andere taal spraken. Dit werd opgelost in 1974 met de lancering van het TCP/IP protocol. Vanaf dit punt is alles snel gegaan, alsook de cryptografie die de basis vormt van crypto.

1978

Hier praten we over de RSA public key cryptosysteem. Dit is een systeem die ervoor zorgde dat veilige transmissie van data mogelijk werd. Niet te verwarren met de decryption key die ervoor zorgde dat enkel jij toegang had tot bepaalde data. Perfect te vergelijiken met de private key in de cryptowereld. Dit systeem is gekend als het oudste deel van de veilige data transmissie.

1980

Ralph Merkle vond een gepast protocol voor de public key cryptosysteems. Een hele stap voorwaarts in de cryptowereld.

1983

Een zeker David Chaum, die redelijk gekend is in de cryptospace vond een systeem uit die er voor zorgde dat betalingen ontraceerbaar werden genaamd “Blind signatures for untraceble payments. Een grote sprong voorwaarts naar het systeem zoals we het nu kennen. David Chaum is een Amerikaanse computerwetenschapper en cryptographer. Hij is dan ook gezien als een pionier en uitvinder van digital cash in 1989.

1992

In dit jaar werd de groep de Cypherpunks opgericht door Erich Hughes, Timothy May en John Gilmore. Deze groep computernerds zagen dan al wat nu het grote probleem is namelijk privacy en anonimiteit. Ze deden dan ook alles om het internet een stuk veiliger te maken zonder de menselijke rechten te schenden.

1994

In deze tijd werd een internet betaalsysteem gelanceerd voor elektronische commerce. Het bedrijf zorgde voor een online betaalwallet en leverde de software aan handelaars om kredietkaartenbetaling te accepteren. Later werd dan een microbetalingssysteem gelanceerd de cybercoin. Dit was iets die niet toegelaten was in die tijd in Amerika maar hun bedrijf kreeg een uitzondering van die regel. Ze bleven altijd maar de wereld van digitale betaalmiddelen innoveren en legden een basis voor latere systemen.

1996

Ook de overheidsinstelling NSA deed zen duit in het zakje. Ze releasten een white paper genaamd: How to make a mint: The cryptography of anonymous electronic cash. Deze white paper begint al dicht bij de oorspronkelijk crypto te komen. Of ze er verder iets mee gedaan hebben blijft een mysterie maar het is wel zeker dat dit document een puzzelstukje is van het Bitcoin verhaal.

1997

Dit was een druk jaar in de ontwikkeling. Adam Back, de CEO van Blockstream vond in dit jaar de Hashcash uit die door het proof of work protocol bestand was tegen DDOS aanvallen. Ook Nick Szabo zorgde voor de beveiliging op publieke netwerken. Nick Szabo is ook een naam die in die wereld toch regelmatig valt.

1998

In dit jaar vond Wei Dai de munt B-Money uit, een gedecentraliseerde database om transacties vast te leggen via een proof of work systeem. Ook de E-gold werd dit jaar gelanceerd. Dit was een digitale munt die was uitgevonden door de Gold&Silver Reserve INC. Dit was een systeem met een goudstandaard waarin mensen onder elkaar de munt konden uitwisselen of gebruiken als een betaalmiddel. Tegen 2009 waren er al 5 miljoen accounts geregistreerd. Bitgold werd in dit jaar uitgevonden door Nick Szabo. Dit was een gedecentraliseerd systeem maar hij kreeg het wel bekende double spending probleem niet opgelost.

2001

Hier praten we over munten die gebruikt werden in de gamingwereld. Dus munten die niet in de reële economie konden worden gebruikt maar voor de gamers was dat een hele stap voorwaarts. In dit jaar werd ook door Bram Cohen Bittorent uitgevonden. Een soort peer 2 peer systeem om films, games of muziek te delen.

2004

Reusable Proof-of-Work (RPOW) was een uitvinding van Hal Finney bedoeld als prototype voor een digitaal contant geld, gebaseerd op Nick Szabo's theorie van verzamelobjecten. RPOW was een belangrijke vroege stap in de geschiedenis van digitaal geld en was een voorloper van Bitcoin. Hoewel RPOW nooit was bedoeld als meer dan een prototype, was het een zeer geavanceerd stuk software dat in staat zou zijn geweest een enorm netwerk te bedienen, als het was aangeslagen.

2008

In dit jaar werd de white paper gereleased van Satoshi Nakamoto: BItcoin: A peer to peer electronic cash system. De rest is geschiedenis. Al de puzzelstukje over verschillende decennia zorgden ervoor dat Bitcoin mogelijk werd. Hier werd het double spending probleem opgelost en is het startschot gegeven voor de 19.000 cryptocurrencies die nu bestaan. Evolutie gaat hard, heel hard en we kunnen niet voorspellen wat de toekomst nog verder zal brengen, maar 1 ding is zeker, het word een prachtige rit voor de pioniers in de cryptospace.


Deel op sociale media